Trieszti ingatlanárak

A folyamatosa emelkedő trend mellett is ma még rendkívül kedvező trieszti ingatlanárak okai

Triesztet az olaszok árazzák a saját szempontjaik szerint és ez nekünk, magyaroknak kedvez. Az ok meglehetősen prózai: az olasz szemlélet számára Trieszt periférikus helyen van, valójában azonban Közép-Európa stratégiai középpontja, kapu a tengerhez, kapcsolat más európai régiók felé. A hely sokszínűsége nagyon kedvező: Triesztnek és Trieszt “Szentendréjének” nevezett, Muggiának a magyarok számára különösen előnyös földrajzi, történeti, hangulati és gyakorlati előnyei vannak.

Magyaroszágról nézve a legközelebbi, legjobban megközelíthető adriai ingatlanok vannak itt, ezen a területen, ami földrajzikag közelebb van, ha Szlovénián át jövünk, mintsem Horvátország.

Az árak alakulásának magyarázata az ingatlanfejlesztői szekcióban ezt a hivatalos olasz állami adóhivatali anyagot mutatom: https://wwwt.agenziaentrate.gov.it/mt/osservatorio/statistiche-regionali/2018/SR2018_FriuliVeneziaGiulia.pdf

 

Nézzük meg pár pontban a gazdasági okokat:


A 2008-as válság, amelyből az ország gyakorlatilag csak tavaly került ki, az egész országban nagyon erősen, akár 35%-os áresést is okozott az ingatlanpiacon. A 2017-es esztendő volt az első GDP-emelkedést mutató év, tehát most vagyunk az elhúzódó válság végén. Most érdemes beszállni, innen az árak különböző külső tényezők miatt ingadozhatnak még, de a trend az ingatlanpiaci szuakértők szerint alapvetően felfelé várható, középtávon meg nagyon jó eséllyel emelkedik az ingatlanok értéke. Biztosat persze nem ígérhetünk, de Olaszország 110 nagyvárosa közül az élhetőségi sorrendben Trieszt a hatodik, kikötőjének forgalma hatvan év után meghaladta legfontosabb versenytársainak fejlődési trendjét, az ingatlanpiaci forgalom külföldi befektetők miatt is látványosan nő, és a régi kikötőnegyed hatalmas infrastrukturális és kulturális beruházása is megindult...


A kikötő és a város is újjáéled

Trieszt hagyományos szolgáltató szektorát (tengerhajózási szállítmányozás, nagy viszontbiztosítók, bankok stb. is erősen érintette a válság, a termelő infrastruktúrája pedig csak 1974-től, a végleges területi rendezéstől kezdve fejlődhetett igazán - de az utóbbi évtizedekben erősen átalakult, amiből a munkalehetőségek ideiglenes csökkenése következett. Ez nyilvánvalóan maga után vonta a lakáspiaci árak csökkenését, de a tend most megfordulni látszik. Nagy fejlesztések várhatók a közeljövőben, a kikötő felső-adriai jelentősége újra nő, mára meghaladta pl. Velencéét. A régi trieszti kikötő rekonstrukciós terve elindult, ami egy új, elegáns és magas szintű, így turizmust is vonzó szolgáltatási centrumot hoz ide. Az idegenforgalom folyamatosan nő, egyre többen fedezik fel maguknak a helyet, mégsincs zsúfoltság érzése az embernek.


Távol van Rómától és a főbb olasz városoktól, a Monarchia része volt

Trieszt Olaszországból nézve periférikus, onnan a „végekre” körülményes és időigényes és költséges az eljutás (Trieszt vonzáskörzetében nincs autópályadíj, ami szintén előny, de Olaszország egészében nagyon magas) – de az a „periférikus geográfiai helyzet Magyarországról és egész Közép-Európából nézve Triesztet egyszerre a legközelebbi és a legközpontibb olasz várossá teszi, amire az osztrák-magyar hagyományok amúgy is predesztinálják.

Azt mondhatjuk tehát, hogy nincs a jelenlegi trieszti ingatlanáraknak olyan oka, amelyek a magyar befektető szempontjából kockázatot jelentene, sőt, az emelkedő trend valószínűsége komoly elemzésekkel alátámaszthatóan magas.

Beszéljük meg, milyen trieszti ingatlan lenne a legjobb Önnek.

A megfelelő ár/érték aránynál is fontosabb a számunkra az ügylet teljes biztonsága. Szolgáltatási körünkbe tartozik a jogi, szerződéstechnikai, adózási kérdések megválaszolása és az ingatlan előzetes nyilvántartási, tulajdonjogi és műszaki dokumentációs feltárása.

KAPCSOLAT
Magyar